Duizend beeldjes palmen de markt in!

Maandagochtend 16 april namen een 1000-tal beeldjes uit klei de Grote Markt van Diest in. De passanten werden verrast door het schouwspel maar het bleef een raadsel waar de beeldjes precies vandaan komen.

Maandagochtend, 7u
Het wordt stilaan druk op de Grote Markt in Diest. De stad ontwaakt na de paasvakantie. Toch ziet Diest er vandaag anders uit dan op andere maandagen. Op de Grote Markt toont zich immers een tapijt van kleien beeldjes. Een snelle telling leert dat het er een 1000-tal moeten zijn. Sommige voorbijgangers zijn gehaast en lopen er langs, maar de meeste passanten houden even stil. Wat doen deze beeldjes hier? Van wie komen ze? De meerderheid kijkt bewonderend en loopt weer verder, terwijl we hier en daar iemand zien die een beeldje aanraakt, oppakt en in zijn tas steekt. Diest is benieuwd; zoveel is zeker.

Mysterie opgelost
Enkele jongeren staan aan de rand van de Grote Markt te glunderen. Het vermoeden dat zij hier meer over weten wordt bevestigd. “Het zijn inderdaad onze leerlingen die deze beeldjes gemaakt hebben”, zegt Nini De Cauter, leerkracht aan de afdeling Beeldende Kunsten van De Prins in Diest. “Het was een opdracht van onze Scholengroep Adite, die ons vroegen om zoveel mogelijk verschillende beeldjes te maken. We hebben eraan gewerkt met de leerlingen van het derde tot en met het zesde jaar. Iedereen heeft zijn eigen karakter, stijl en vorm aan de beeldjes gegeven. Vandaag kunnen we ze eindelijk tonen aan de buitenwereld”, rondt Nini De Cauter af.

Kleuters en 12-jarigen zetten grote stap naar nieuwe school
“Om maximaal verrassingseffect te krijgen moest het inderdaad een geheim blijven waar de beeldjes voor zouden dienen”, zegt Gert Van Passel, algemeen directeur van Scholengroep Adite. “Onze leerlingen hebben dat prima gedaan maar we zijn allemaal blij dat we vandaag mogen vertellen wat ze uitbeelden. Deze beeldjes beelden kinderen en jongeren uit die staan te trappelen voor de volgende stap in hun schoolloopbaan en zich in te schrijven in een nieuwe school. In Diest kan dat zowel voor kleuters als voor 12-jarigen vanaf 21 april en dat is voor deze kinderen (en hun ouders) een grote stap.”

Nieuwe scholen in Diest
“Die stap naar de kleuterklas of het secundair willen wij deze week extra in de verf zetten”, gaat Gert Van Passel verder, “omdat er voor de schoolgaande jeugd in Diest best wat verandert vanaf 1 september. Vanaf dan krijgt Diest met De Prins immers een nieuwe school, die ontstaat door de fusie van Middenschool Prins van Oranje, Atheneum Diest, KTA1 Diest en KTA2 Diest. De Kleine Prins is de nieuwe naam voor basisschool Station. Zaterdag e.k. zal de eerste graad van De Prins zich voor het eerst tonen op de opendeurdag en dat willen we feestelijk vieren”, rondt Gert Van Passel af. “Er zullen er zich dus voor het eerst “prinsen” inschrijven. En ik heb het bewust over “prinsen”, want naast De Prins zullen ook in De Kleine Prins (sinds 1 januari de nieuwe naam voor basisschool Station) voor het eerst leerlingen ingeschreven worden onder deze nieuwe naam.”